Afslanken

5 oorzaken waarom afvallen niet lukt, tot nu

Afvallen lukt niet

Het overkomt veel mensen wel eens die proberen af te vallen. Je laat al maanden je favoriete snacks staan en houdt je aan een strikt dieet, maar het mag niet baten. Het afslanken lukt niet. Je had verwacht nu wel wat minder kilo’s te wegen maar er is weinig tot niets gebeurd met het aantal op de weegschaal. Het kan frustrerend zijn en je kan er diep door in de put raken. Waarom lukt het anderen wel en mij niet? We leggen je graag uit hoe het kan dat afvallen voor jou niet werkt en wat je hier aan kunt doen. 

Verandering in je hormonen

Je beweegt, eet gezond en doet alles om af te vallen, maar toch lukt het niet? Eén van de redenen kan zijn dat je hormonen uit balans zijn. Via de hormonen houdt de mens zichzelf onder controle. Wanneer je lichaam van de ene hormoon minder aanmaakt en van de andere hormoon meer, kan het zijn dat er disbalans is in je hormonen. Deze disbalans kan komen door bijvoorbeeld stress, slaapgebrek, pubertijd of een ongezonde levensstijl. Waarom veroorzaakt dit dan problemen bij het afvallen? Verschillende hormonen hebben te maken met het proces van het vervoeren van voeding in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan insuline. Dit hormoon wordt aangemaakt in de alvleesklier wanneer je suikers eet en heet glucose zodra het in het bloed komt. Je lichaam kan echter maar een kleine hoeveelheid glucose opnemen. Zodra dit aantal te hoog wordt heb je een te hoge bloedsuikerspiegel. Hierdoor maakt je lichaam vet aan en heb je risico op diabetes. Zijn je hormonen uit balans? Dan verandert de hoeveelheid insuline en heeft dit dus ook invloed op het proces van het omzetten van glucose in vetten. Zo zie je dus dat deze hormoonschommelingen invloed hebben op het afvallen. Denk jij dat je hier last van hebt? Dan kun je het beste een afspraak maken bij de huisarts. 

Medicijngebruik

Het kan zijn dat je medicijnen slikt die het moeilijker maken om af te vallen. Medicijnen tegen depressiviteit, stemmingsstoornissen, diabetes, hoge bloeddruk of migraine kunnen dikmakend zijn. Stoppen met de medicijnen is dan geen goed idee. Je kunt wel informeren bij de huisarts of het ook op een andere manier kan, of bij de diëtist. Vertel dat je medicijnen neemt en vraag hoe je dit kunt combineren met afvallen. Misschien kan de huisarts je medicijngebruik aanpassen of andere medicijnen voorschrijven die minder effect hebben op je gewicht.

Je gaat nog afvallen – heb geduld!

Je gelooft het misschien niet meer, maar het kan zijn dat die kilo’s er nog af moeten gaan. Misschien ben je te snel geweest. De eerste weken kan het lichaamsvet namelijk veranderen. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld wel vet bent verloren maar dat deze kilo’s er bij je spiermassa zijn gekomen. Dan blijf je dus op hetzelfde gewicht maar hebben de vetten plaatsgemaakt voor spieren. Heb dus nog even geduld. Je kunt ook eens een huidplooimeting doen. Met deze meting meet je jouw vetpercentage. Wie weet zie je hier wel een daling. Dit betekent dat je dus zeker wel goed op weg bent. 

afvallen

Trage schildklier

Het kan zijn dat er te weinig hormonen worden aangemaakt, maar een disbalans niet de oorzaak is. De oorzaak is namelijk een trage schildklier. Je schildklier zit in de hals en produceert de hormonen die nodig zijn voor de verwerking van voedsel. Wanneer dit traag gaat, kun je aankomen. De hormonen die nodig zijn voor de verwerking van voedsel worden namelijk minder snel aangemaakt. Helaas is afvallen moeilijk wanneer je een trage schildklier hebt. Het is wel slim om te blijven bewegen. Hierdoor wordt je lichaam sterk en verbruikt het lichaam extra calorieën. Val je dus niet zoveel af door de trage schildklier? Wordt niet ontmoedigd maar blijf bewegen en gezond eten. Je lichaam wordt hier sterk van. Als eenmaal de medicijnen goed op jouw lichaam zijn afgestemd, kan je zelfs met behulp van een diëtist proberen af te vallen.

Je denkt dat je gezond eet, maar is dit wel zo?

Veel mensen volgen een dieet waarvan ze denken dat het goed is voor de gezondheid, maar dit is in werkelijkheid niet zo. Of het dieet is misschien wel gezond maar werkt niet voor jouw lichaam. Het is altijd testen en proberen met diëten. Bij het ene dieet voel je je comfortabel en bij het andere dieet niet. Het is altijd goed om verschillende diëten uit te proberen en is gesprek te gaan met een deskundige. Diëten wordt nog moeilijker wanneer je elke dag maaltijden moet eten die je niet lekker vindt. Dan ga je het tegen je zin eten. Probeer dus ook aan jezelf te denken en zoek een dieet dat bij jou past.