Afslanken, Gezondheid

8 redenen waarom appelazijn helpt met afvallen

Appelazijn gezondheid

Appelazijn wordt vaak genoemd als oplossing voor allerlei kwaaltjes. Het kan beschouwd worden als echt wondermiddel. Heb je ergens last van? Of krijg je een bepaald oppervlak niet schoon? Als je de vraag op Google zet, zul je vaak het gebruik van Appelazijn tevoorschijn zien komen. Ook voor afvallen schijnt een lepel appelazijn goed te zijn. Maar wat is appelazijn precies, is het wel goed voor je en op welke manier helpt het jou met afvallen? We beantwoorden graag een paar vragen voor je over dit wondermiddel.

Wat is appelazijn?

Appelazijn. appelciderazijn of appelcider. Het zijn drie verschillende benamingen voor hetzelfde principe: de combinatie van azijn en appels. Appelazijn wordt gemaakt van appelsap. De appelsap moet allereerst gaan gisten. Hierdoor worden de suikers in het appelsap omgezet in alcohol. Door dit gistproces ontstaat wijn. Vervolgens wordt er lucht bij deze wijn gedaan. Hierdoor komt er zuur in de alcohol en ontstaat er appelazijn. 

Is appelazijn gezond?

Appelazijn is het antwoord op alles. Zo lijkt het af en toe wel als je alles geloofd wat er geschreven staat. Toch zwerven er ook genoeg horrorverhalen rond van mensen die zweren op hun lichaam hebben gekregen en infecties. Wat zijn fabels en wat is waar? We lichten een aantal voordelen graag voor je uit.

  1. Mindere mate van koolhydraten: Wanneer je voor een maaltijd een lepel appelazijn neemt, worden er minder koolhydraten in het lichaam opgenomen. Hierdoor stijgt je bloedsuiker minder snel. Dit heeft weer een positief effect op de kans op diabetes. Maar let op: dit effect is ook afhankelijk van de maaltijd die je eet.
  2. Probiotica: Appelazijn kan gezonde bacteriën in de darmen helpen. Het fungeert als probiotica. Deze probiotica’s helpen eigenlijk goede bacteriën. Ze helpen bij het sterker maken van de behandeling van spijsverteringsproblemen en andere aandoeningen.
  3. Goed voor het lymfesysteem. Appelazijn zorgt ervoor dat de lymfeklieren gereinigd worden. 
  4. Appelazijn heeft bij vrouwen een lagere kans op hart- en vaatziekten. Uit een onderzoek is gebleken dat vrouwen die appelazijn nuttigden en lagere kans op deze ziektes hadden.

Hoewel veel mensen de positieve effecten van appelazijn ervaren en zeggen dat appelazijn gezond is, is hier nog niet veel wetenschappelijk bewijs voor. Lopende en toekomstige onderzoeken moeten hier meer informatie over geven.


Appelazijn gezondheid

Is appelazijn goed voor artrose?

Veel mensen met artrose zeggen dat appelazijn helpt bij bijvoorbeeld het afvallen en andere effecten. Volgens een onderzoek van het Erasmus MC is gebleken dat afvallen de kans op knie-artrose vermindert. Appelazijn kan hierbij dus een indirect goed gevolg hebben op de artrose. Dat appelazijn direct helpt bij artrose is nog niet bevestigd door specialisten. 

Helpt appelazijn bij afvallen?

Eén van de genoemde voordelen van appelazijn is de activering van de spijsvertering. Daarnaast helpt appelazijn bij het sneller verbranden van vet. Met deze voordelen kan er geconcludeerd worden dat appelazijn helpt bij het afvallen. Maar helpt appelazijn echt bij het afvallen? Er zijn verschillende verhalen over. Bij de één helpt het totaal niet en bij een ander wel. Maar wat zegt de wetenschap?

  1. Wanneer je een lepel appelazijn nuttigt voordat je een koolhydraatrijke maaltijd nuttigt, ben je sneller verzadigd. Hierdoor heb je minder snel een gevoel van honger. Uit een onderzoek in Zweden is gebleken dat appelazijn echt hielp bij dit gevoel en mensen 200 tot 275 kcal minder nuttigden per dag. Let wel op: er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Dus het betekent niet dat dit bij iedereen zo werkt.
  2. Appelazijn leidt tot een afname van vet en tot gewichtsafname. Ook dit geldt niet voor iedereen, maar bij een onderzoek van 175 mensen met obesitas leidde de inname van appelazijn duidelijk tot een vermindering van vet en dus helpt bij het afslanken.

Dus moet ik elke dag een lepel appelazijn eten?

Je kunt kijken of de voordelen voor jou werken. Toch is het ook handig om dit eerst na te vragen bij je diëtist. Uiteindelijk kunnen de experts je het beste vertellen welk middel in jouw situatie helpt. Wanneer je toch appelazijn gaat gebruiken, moet je dit altijd mengen met water en dus verdund consumeren. We zijn benieuwd of het voor jou positieve effecten heeft opgeleverd. 

Bron: Etos, Dokter.nl