Afslanken, Gezondheid

Hoe kan ik afvallen tijdens de zwangerschap?

Zwanger en sporten

Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Maar buiten het heugelijke nieuws dat er een kindje in je buik gaat groeien, zie je de gewichtstoename niet zo zitten. Want op dit moment ben je al bezig met afvallen en je wilt daar eigenlijk niet mee stoppen tijdens je zwangerschap. Kun je dit blijven doen zodat je met een mooi en strak buikje de zwangerschap uit komt? Of is afvallen gevaarlijk voor je kindje? We leggen in deze blogpost graag uit wat de gevolgen van afvallen tijdens de zwangerschap kunnen zijn. En of dit schadelijk is voor je kindje. 

Afvallen tijdens de zwangerschap: ja of nee?

In principe is het niet handig om tijdens de zwangerschap af te vallen. Afvallen kan ervoor zorgen dat je meer kans hebt op een miskraam of een té lichte baby krijgt. Daarnaast zorgt afvallen ervoor dat je spierkracht afneemt. Juist tijdens de zwangerschap heb je alle spierkracht nodig om het kindje in je buik te kunnen dragen. Wil je echter toch door blijven gaan met afvallen? Dit kan wel, maar dan op een laag pitje. 

Gezond afvallen

Je wilt toch afvallen tijdens je zwangerschap? Doe dit dan op een gezonde manier. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig beweegt. Ga zwemmen of een rondje lopen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je gezonder eet dan normaal en snacks laten staan. Wanneer je niet intensief bezig bent met afvallen en wel regelmatig eet, is het geen probleem. Maar een dieet waarbij je bijvoorbeeld een paar dagen moet gaan vasten is geen goed idee tijdens de zwangerschap. 

–> Met welke sport kun je afvallen?
–> Afvallen met welke sportvoeding?

Zwanger en sporten

Hoe val je gezond af tijdens de zwangerschap?

  • Voldoende beweging: ga regelmatig hardlopen of zwemmen. Dit zorgt niet alleen voor het verbranden van calorieën maar ook een soepele bevalling.
  • Weinig stress: stel niet te hoge doelen voor jezelf. Dit zorgt alleen maar voor meer stress. Stress is niet goed voor de baby en hier kun je ook weer van aankomen. 
  • Vraag advies aan een diëtist: bij een zwangerschap is het slim om in gesprek te gaan met je diëtist. Hij of zij weet precies wat je aankunt tijdens een zwangerschap en zal je helpen met het maken van een voedingsplan. 

Gevolgen van intensief afvallen

Wanneer je wel een crashdieet volgt kan dat gevolgen hebben voor je baby. Het kan zijn dat je zelf te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dit kan gevolgen hebben voor de gezonde groei van je baby. Je baby kan te licht zijn door een tekort aan voedingsstoffen. Daarnaast kan te weinig eten ook zorgen voor een vroeggeboorte. Het is dus niet slim om intensief bezig te zijn met een dieet. Bovenal geldt ook: geniet van de zwangerschap! Het is nergens voor nodig om je druk te maken over de kilo’s want iedere vrouw komt aan tijdens de zwangerschap. Na de zwangerschap kun je het afvallen weer langzaam oppakken zonder gevaar voor je kindje. 

Bronnen: Ouders van Nu