Afslanken, Gezondheid

Zo kan je snel 5 kilo afvallen zonder gedoe

afvallen gezond voedsel

Wil jij 5 kilo afvallen om in je summer body te kunnen? Of wil je er goed uitzien in dat prachtige jurkje voor de bruiloft die eraan zit te komen? Dit begrijpen we heel goed. Het is echter niet zo dat je ‘even snel’ een paar kilo’s kwijt kunt raken. Er zijn verschillende hypes die aangeven dat je binnen een week al 5 kilo kwijt kan raken. In veel gevallen werkt dit niet zo. Houd je dus niet vast aan een hele korte periode maar geef jezelf de tijd om af te vallen. Zo houd je het rustig en val je 5 kilo af zonder gedoe. Wanneer je wel snel wilt afvallen krijg je waarschijnlijk wel te maken met gedoe. Je moet dan echt intensief gaan sporten en je voedingspatroon aanpassen. Bedenk dus goed wat jouw doel is en binnen welk tijdsbestek jij 5 kilo wilt afvallen. 

Hoeveel kilo kun je per week afvallen?

Sommige hypes geven aan dat je al een paar kilo per week af kunt vallen. Hoeveel kilo je per week afvalt is echter heel verschillend. Dit hangt helemaal af van het vetpercentage en je huidige voedingspatroon. Een regel die door wetenschappers wordt gehanteerd, is: ‘’0.5 kilo tot 2 kilo vet per week”. Dit gaat alleen om vet. Het kan zijn dat je ook op andere gebieden afvalt. Wanneer je bijvoorbeeld weinig suikers nuttigt en een koolhydraatarm dieet volgt, kun je in eerste instantie ook in glycogeen afvallen. Maar qua vet is het dus 0.5 tot 2 kilo per week. We kunnen dus zeggen dat je in het meest optimistische scenario binnen 3 weken 5 kilo kwijt kunt zijn. We bespreken graag een aantal manieren waarop je zonder gedoe snel deze 5 kilo kwijt raakt.

  1. Micro aanpassingen in je levensstijl

Wil je geen gedoe maar wel afvallen? Dan kun je beginnen met een paar micro aanpassingen in je levensstijl. Vervang bijvoorbeeld elke week een ongezonde gewoonte door een gezonde gewoonte. Begin bijvoorbeeld volgende week met het drinken van een glas water na het eten in plaats van een glas frisdrank. Houd dit vervolgens een week vol. Zit dit in je systeem? Ga dan over naar een andere gewoonte.Vervang nu de chips ‘s avonds of het koekje door een paprika, tomaat of komkommer. Er zijn verschillende gezonde tussendoortjes, bekijk zelf eens wat je lekkere gezonde tussendoortjes vindt. Andere micro aanpassingen kunnen betrekking hebben op je lichaamsbeweging. Neem twee in plaats van één keer de trap als je naar beneden loopt. Tot slot kun je ook spullen die je veel nodig hebt, zoals je telefoon of portemonnee op een plek leggen waar je alleen bij kunt als je de trap neemt. Bedenk voor jezelf micro aanpassingen die jou het leven niet moeilijker maken maar wel zorgen voor een gezondere levensstijl.  

  1. Meditatie

Meditatie associeer je misschien niet direct met 5 kilo afvallen zonder gedoe, maar het kan je zeker een stuk op weg helpen. Door te mediteren maak je jezelf bewust van wat je eet. Veel eten is vaak een kwestie van comfort zoeken. Je zit niet goed in je vel en denkt dat een goede manier het kopen van lekker eten is. En hoewel dit voor jou ook zo is, is het op de lange termijn alleen maar vervelend. Meditatie maakt je bewust van de stress waar je mee dealt en leert je nadenken over je eigen leven. Je bent zo veel bewuster bezig met wat je doet en eet op een dag. Je zult dus zien dat je eerder gaat beseffen dat de chips, koek of snoep niet goed is wanneer je het in je hand hebt. Probeer dagelijks te mediteren en begin bijvoorbeeld met 2 minuten. Bouw dit steeds verder op. 

meditatie

  1. Vermijd stress en slaap goed

Slaap is ook goed voor je gezondheid. De hoeveelheid uurtjes slaap kan invloed hebben op de kilo’s die je kwijt wilt raken. Heb je slecht en weinig geslapen? Dan eet je volgens wetenschappers 385 calorieën meer per dag dan normaalgesproken. Daarnaast helpt slapen je om bepaalde hormonen in balans te houden. Slaap je weinig? Dan maak je meer ghreline en minder leptine aan. Ghreline staat bekend als het hongerhormoon. Wanneer je dus veel van dit hormoon aanmaakt doordat je te weinig slaapt, krijg je sneller honger. Je maakt daarentegen minder leptine aan. Hierdoor raakt je verzadigingsgevoel in de war. Kortom, het is dus goed om een goede nachtrust te hebben. 

  1. Hoe vaak sporten voor afvallen

Lichaamsbeweging helpt bij het afvallen, dit zal geen verrassing zijn. Houd je niet van sporten? Dan is het slim om de lichaamsbeweging rustig op te bouwen en te bespreken met een professional. Het meest effectief is het om drie keer per week te sporten. Zo heeft je lichaam ook genoeg rust, helemaal in het begin. Bekijk zelf wat voor sporten jij leuk vindt en probeer eens wat nieuws. Goede sporten om af te vallen zijn bijvoorbeeld: bootcamp, boxen, intervaltraining, hardlopen of gewichtstraining.

  1. Gezonde tussendoortjes

Tot slot is het natuurlijk slim om gezonde tussendoortjes te nuttigen. Schrijf eens op wat jij momenteel allemaal nuttigt aan tussendoortjes. Door het op te schrijven en uit te rekenen krijg je al een goed overzicht van je calorieën. Bedenk nu waar jij een ongezond tussendoortje om kunt wisselen voor een gezond tussendoortje. En probeer steeds meer om te wisselen. Houd jouw eetpatroon inzichtelijk, door het goed bij te houden ben jij je bewust van de voeding die je binnenkrijgt.

Bron: Happy Healthy, Voedingscentrum