Aminozuren

Wat zijn aminozuren en waarom is dat belangrijk?

Aminozuren

Je hebt misschien weleens van aminozuren gehoord. Deze aminozuren worden gezien als dé bouwstenen van de eiwitten in je lichaam. De eiwitten die je binnenkrijgt (door bijvoorbeeld eieren, melk, kaas, noten) worden omgezet in aminozuren.  Er zijn 22 soorten van deze aminozuren die nodig zijn zodat je lichaam zo optimaal mogelijk kan functioneren. We vertellen je graag meer over deze aminozuren. Wat is de werking van aminozuren en welke aminozuren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je afvalt of juist meer spiergroei krijgt? 

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zitten in je lichaam. Door aminozuren functioneert jouw lichaam. Er zijn essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren. De niet-essentiële aminozuren maakt je lichaam zelf aan. Hier heb jij dus geen invloed op. Je kunt wel invloed hebben op de semi-essentiële en de essentiële aminozuren. De semi-essentiële aminozuren zijn aminozuren waar je lichaam soms niet genoeg van heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je diabetes hebt. In dit geval heeft je lichaam verhoogde leucine, isoleucine en valine. Vervolgens moet jij zelf extra op je voeding en beweging letten zodat de aminozuren in balans blijven. 

Welke aminozuren heb ik nodig?

Je lichaam heeft in principe alle 22 aminozuren nodig. Voor de essentiële aminozuren moet je echter zelf zorgen. Enkele voorbeelden van aminozuren die je nodig hebt, zijn: Histidine, Lysine en Threonine. Lysine is bijvoorbeeld een aminozuur dat zorgt voor de aanmaak van antilichamen. Het beschermt je dus tegen ziektes en bacteriën. Lysine wordt ingezet om bijvoorbeeld een koortslip tegen te gaan. Het aminozuur Threonine helpt de lever om goed te functioneren en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem goed wordt onderhouden. Dit aminozuur komt veel voor in vlees. Tot slot is Histidine een essentieel aminozuur. Dit zorgt bijvoorbeeld voor het produceren van witte en rode bloedcellen. Histidine biedt daarnaast hulp bij het genezen van wonden. Histidine zit ook in vlees, maar ook in groene groenten, eieren, vis en zuivel. 

Welke aminozuren voor spiergroei?

Er zijn verschillende aminozuren die helpen bij het sporten en uithoudingsvermogen. Veel van deze aminozuren zorgen er dus voor dat je fysiek meer aan kan. Deze aminozuren zullen dus sneller voor spiergroei zorgen. De aminozuren leucine, isoleucine en valine hebben een positieve werking op het herstel van de spieren en op het uithoudingsvermogen. Waar vind je deze aminozuren? Vooral in vlees, vis, zuivel, soja en eiwitshakes. Probeer dus veel eiwitten te nuttigen en regelmatig een vlees of vis maaltijd te eten. Liever een vegetarische maaltijd? Zorg er dan voor dat er genoeg soja in de maaltijd zit of neem een eiwitshake om toch genoeg eiwitten en aminozuren binnen te krijgen. Vooral valine schijnt een goede werking op de spieropbouw te hebben. Kijk eens op fitfitmagazine voor meer informatie over de opbouw van spierweefsel. 

Welke aminozuren voor afvallen?

Op het gebied van afvallen kun je denken aan de aminozuren Carnitine, Tryptofaan, Tyrosine en Fenylalanine. Deze aminozuren hebben bijvoorbeeld invloed op je hongergevoel en de behoefte die je hebt aan eten. Fenylalanine helpt je om op een ideaal gewicht te blijven. Carnitine heeft daarnaast invloed op de opslag van energie en het vetgehalte. Naast deze aminozuren hebben alle andere aminozuren ook veel invloed op je gewicht. Wanneer je wilt afvallen met aminozuren kun je kijken naar de aminozuren waar jij veel en weinig van wilt hebben. Vervolgens maak je een dieet met producten die over veel van deze aminozuren beschikken. 

Afvallen

Welke aminozuren zijn goed voor de huid?

Veel aminozuren hebben een positieve werking voor de huid. Ze houden je huid glad en beschermen de huid tegen giftige stoffen. Proline, leucine en glycine hebben bijvoorbeeld een positief effect op rimpelvorming. Ze zorgen voor fijne lijntjes en maken ze minder diep. Arginine heeft daarnaast een positief effect op de huid. Wanneer er beschadigingen zijn aan de huid door wondjes of schaafwonden helpt Arginine om de huid te verbeteren. 

 

Huid aminozuren

Bron: Gymguide, Voedingscentrum, Etos