Eiwitten

Intensief aan het sporten? Gebruik eiwitshakes!

eiwitshakes

Intensief sporten vraagt veel van je lichaam. Om gezond te blijven, heb je genoeg eiwitten nodig. Ook heb je die nodig tijdens het afvallen, om te voorkomen dat je je spiermassa verliest. Je kunt proberen eiwitten uit je voeding te halen, maar meestal is dit niet voldoende. Gelukkig bieden eiwitshakes de oplossing. In dit artikel lees je alles over eiwitten, hoeveel je ervan nodig hebt, waar deze in zitten en eiwitshakes.

Waar zijn eiwitten voor nodig?

Eiwitten zijn als het ware de bouwstoffen van je lichaam. Je spieren hebben eiwitten nodig om te herstellen na inspanning. Bovendien gebruikt je immuunsysteem ze om afweerstoffen aan te maken en te voorkomen dat je ziek wordt. Je lichaam heeft voortdurend eiwitten nodig, zodat het nieuwe cellen aan kan maken en oude cellen kan vernieuwen. De hoeveelheid eiwit die je nodig hebt, is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Voor een volwassene geldt in het algemeen dat 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig is. Kinderen, vegetariërs, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben wat meer eiwitten nodig.

In welke etenswaren zitten eiwitten?

Als je meer eiwitrijk voedsel wilt eten, moet je je dieet aanpassen. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood of havermout, in plaats van bruin- of witbrood of cornflakes. Ook de diverse rijstsoorten zit een verschil in eiwitten. In couscousrijst zitten de meeste eiwitten. En koop je pasta? Ga dan voor een pasta met peulvruchten. Andere producten waar relatief veel eiwitten in zitten, zijn koemelk, kwark, kipfilet, braadworst en saucijzen. Kijk in de supermarkt altijd naar wat er op de verpakking staat. Staat er ‘bron van eiwitten’? Dan is dit product geschikt, maar als er ‘eiwitrijk’ staat, is het nog veel beter.

Eiwitshakes

Maar, zoals al eerder vermeld, alleen aan eiwitrijke voedingswaren uit de supermarkt, heb je meestal nog niet voldoende. Je moet heel veel van deze producten eten om genoeg eiwitten binnen te krijgen en je kunt de eiwitten uit deze voedingswaren beter als een aanvulling zien. De grote hoeveelheden eiwitten, kun je uit shakes halen. Dit is een makkelijke en snelle manier om je eiwittekort aan te vullen. Supspace biedt veel verschillende soorten eiwitshakes, waaronder een casein shake, die speciaal bedoeld is voor herstel na het sporten. Maar er zijn ook speciale shakes verkrijgbaar voor vegetariërs, die vaak kampen met een tekort aan eiwitten, aangezien ze geen dierlijke producten eten – waar juist veel eiwitten in zitten.