Eiwitten, Gezondheid, Spiermassa

Wat zijn eiwitten?

eiwitten

Wanneer je bezig bent met afvallen of sporten komt de term eiwitten veel voorbij. Maar wat zijn dit nu precies? Waar zitten eiwitten in en waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor je lichaam? Je lichaam bestaat namelijk voor vijftien tot twintig procent uit eiwitten(!) Dus ze zullen vast ergens goed voor zijn. In deze blog vertellen we je wat eiwitten precies zijn, waar eiwitten in zitten en waarom eiwitten zo goed voor je zijn. 

Wat zijn eiwitten?

Eiwit is een voedingsstof. Eiwit zorgt ervoor dat jouw lichaam calorieën en aminozuren binnenkrijgt. Deze aminozuren zijn onmisbaar voor je lichaam. Aminozuren zijn namelijk dé bouwstenen van eiwit in je lichaam. Je lichaam maakt veel eiwitten zelf aan, maar heeft meer eiwitten nodig om te overleven. Voor deze extra eiwitten zorg je zelf door middel van het voedsel dat je binnenkrijgt.
–> Lees hier meer over Aminozuren

eiwitten

Waarom zijn eiwitten goed voor je?

Eiwit is goed voor je lichaam. We zetten hieronder de voordelen op een rijtje:
– Houd spierweefsel in stand: eiwitten zorgen ervoor dat spierweefsel in stand blijft. Wanneer je dus veel krachttraining aan het doen bent, is het slim om dit te combineren met eiwitrijk voedsel. Hierdoor houd je het spierweefsel in stand. 

– Helpen om op gewicht te blijven: eiwitten helpen je bij afvallen. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je minder snel weer honger krijgt. Wanneer je veel eiwitrijke maaltijden eet, heb je dus niet een paar uur later weer honger. Dit heeft natuurlijk een positief effect op je gewicht.
– Bloeddruk verlagend: uit onderzoek is gebleken dat eiwit een bloeddrukverlagend effect heeft. Wanneer je vaak last hebt van een hoge bloeddruk is het dus handig om eiwitrijke producten te nuttigen. 

– Eiwit als bouwstof voor het lichaam: Je lichaam heeft eiwit nodig. Eiwit heeft invloed op je spieren, organen, het zenuwstelsel, je botten en het bloed. Zonder eiwit functioneert je lichaam veel minder goed. 

Hoeveel eiwitten per dag?

Hoeveel eiwitten je per dag kunt nuttigen, hangt af van je lichaamsbouw, werk en leeftijd. Een standaard hoeveelheid is dagelijks 56 gram eiwitten voor een gemiddelde man van 70 kilo. Bij een gemiddelde vrouw van 57.5 kilo is dit een hoeveelheid van 46 gram eiwitten per dag. Voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen, sporters en  mensen die een zwaar lichamelijk beroep hebben, gelden andere aanbevolen hoeveelheden. 

Eiwitten en sporten

Wanneer je veel aan krachttraining doet, heeft je lichaam meer eiwitten nodig dan normaal. Meer eiwit bevordert de spiergroei en draagt ook bij aan het herstellen van de spieren. Té weinig eiwit kan invloed hebben op spierpijn, en daardoor ook effect hebben op hoe vaak je kunt sporten. Sporters hebben vaak tussen de 1,2 en 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een man van 70 kilo is dit dus tussen de 84 en 140 gram eiwit per dag. Mannen krijgen vaak al 95 gram eiwit binnen. Het resterende gedeelte kunnen ze vervolgens via voeding of via eiwitshakes binnen krijgen. 

  • Eiwitshakes

Voor veel sporters zijn eiwitshakes onnodig, maar voor intensieve sporters kan een manier zijn om de aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Er zijn diverse soorten eiwitshakes bij bijvoorbeeld Body&Fit en MyProtein te verkrijgen. Wil je het liefste de eiwitten binnenkrijgen met shakes? Zoek dan goed voor jezelf uit wat je nodig hebt en op welke tijden je de shakes in moet nemen voor een optimaal resultaat. 

‘Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam, zie ze ook zo!’

afval shake

Bron: Puur figuur, Voedingscentrum, Body&Fit