Gezondheid, Overig

Gezonde voornemens voor het einde van het jaar

De feestdagen komen met rasse schreden dichterbij. Het weer is vaak donkerder maar er wacht ons een gezellige tijd met elkaar. Vaak kleden we het samenkomen aan met verschillende traktaties. Toch is het belangrijk om ook hier gezonde keuzes te maken. Liever een paar kleine hapjes dan te veel. Onderstaand een aantal slimme tips waar je aan kunt denken.  

Zelf bakken voor de feestdagen

Er is veel te koop in winkels maar niets is zo leuk om samen bezig te zijn om de feestdagen voor te bereiden. Het is gezellig om met je kinderen of met je vriendinnen wat te bakken voor de feestdagen. Beschouw het als voorpret. Het zelf maken van traktaties is handig omdat je bepaalt hoeveel je gaat maken en ook wat er in zit. Koop samen met je kinderen bijvoorbeeld een cakemix die je omvormt tot een tulband en bepaald samen hoe je deze gaat versieren. 

Speciale traktatie: eigengemaakt brood

Een andere optie is om samen met je kinderen het brood zelf te bakken. Het meest gezonde om hierbij te kiezen is een volkoren brood. Zelfgebakken, gesneden en feestelijk opgediend zal dat zeker in de smaak vallen. Koop genoeg broodmix zodat je kinderen zelf ook kleine broodjes kunnen kneden en bakken. De pret bij de brunch bij het opeten van hun eigen broodjes zal aanstekelijk werken.  

Maak gezonde tussendoortjes

Het is ook handig om na te denken over een speciale fruithap voor de hele groep. Samen maak je een leuke schaal met allerlei soorten fruit eventueel gecombineerd met groenten. Je kunt ook aan fruitprikkers denken die je mooi prikt in een groter halve meloen of pompoen die je opfleurt met wit keukenpapier alsof het gesneeuwd heeft. Of je maakt met elkaar kleine fruit en groente shakes in allerlei kleuren. Met een raadseltje “Wat zit er in deze shake?”, kun je er ook nog een familiespel van maken. 

Aandacht voor de oliebol

In december of tijdens de oudejaarsavond loop je ongetwijfeld tegen de oliebollen aan. Het mag duidelijk zijn dat oliebollen veel calorieën bevatten en ongezond zijn. Maar het is ook een bepaalde traditie. Je deelt ze vaak met je vrienden of familie. Wil je ze toch uitdelen dan is het handig om ze zelf te maken. Met de oliebollenmix maak je het beslag en kies je de juiste olie om ze te bakken. De temperatuur bij het bakken is 180°C, zodat de oliebol niet te veel vet opneemt. Maak er niet te veel en gebruik bij het eten niet te veel poedersuiker. Dan heb je de beste opties uitgekozen om verantwoord van een oliebol te smullen. 

Ga samen een blokje om

Het belangrijkste voor de feestdagen is om te zorgen voor wat beweging. Even voetballen met je neefjes en nichtjes, een spel in een park, een familiewandeling of een fietstocht; het is altijd leuk met een grotere groep. Kleed je op het weer en je zult zien dat het ieder goed doet. Ga voor een fijne en gezonde feestmaand!

 

Auteur: Madeleine M.M. Aarts