Gezondheid

Heeft iemand in jouw omgeving last van één van deze stoornissen? Zo ga je hier mee om

Als je een stoornis hebt kan dat gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid. Je lichaam breekt zich namelijk stukje voor stukje af en je kan hierdoor in een depressie raken. Er zijn veel verschillende soorten stoornissen bekend, maar een van de meest bekende is een eetstoornis. Als iemand in jouw omgeving last heeft van een eetstoornis is het belangrijk dat je de persoon ondersteunt. Dwing een persoon niet tot eten en kraak het ook niet af want je maakt het probleem alleen maar groter door dit te doen. 

Verschillende stoornissen

Er zijn veel verschillende stoornissen bekend. Veel van deze stoornissen hebben te maken met de psychische gesteldheid van een persoon. De meeste stoornissen kunnen goed behandeld worden door te gaan praten met een psychiater of een psycholoog. Ook is het mogelijk om voor verschillende stoornissen je te laten behandelen in een afkickkliniek.

Bekende stoornissen zijn:

  • Depressie: Een depressie ontstaat meestal na een gebeurtenis zoals het overlijden van een familielid of een vriend. Je voelt je voor een langere tijd somber en lusteloos. 
  • Psychoses: Als je last hebt van psychoses kom je vaak in een andere wereld terecht en kan je de realiteit moeilijk onderscheiden. 
  • PTST: PTST ook wel posttraumatische stressstoornis genoemd ontstaan vaak na schokkende ervaringen. Vaak hebben ex-militairen last van deze stoornis.
  • Autisme: Mensen met autisme verwerken gegeven en details anders dan andere personen. Ook zijn ze eerder overprikkeld en kunnen vaak moeilijk met gevoelens omgaan. 
  • ADHD: Personen met ADHD raken snel overprikkeld en worden daardoor super druk. Ook kunnen zij slecht tegen voeding met veel suikers.
  • Eetstoornissen: Een eetstoornis is een psychische aandoening waardoor je juist te veel of te weinig eet. 
  • Sociale stoornis: Als je last hebt van een sociale stoornis ben je vaak bang om met vrienden of vriendinnen uit te gaan of een presentatie te houden.
  • Angststoornis: Als je last hebt van een angststoornis, word je snel angstig in bepaalde situatie

Eetstoornissen behandelen

Een eetstoornis is een psychische stoornis die ervoor zorgt dat je niet of juist veel eet. Soms heb je honger, maar dan eet je niet of je krijgt juist een eetbui waardoor je extreem veel gaat eten. Eetstoornissen hebben op langer termijn gevolgen voor de mentale en lichamelijke gezondheid. Het is dus altijd verstandig dat als je last hebt van een eetstoornis, dat jij je laat behandelen door een kliniek voor eetstoornissen of een psycholoog en psychiater. De behandeling verschilt per eetstoornis en kan ook lang duren. 

Als je iemand kent met een eetstoornis, is het van groot belang dat je de persoon ondersteunt. Iemand verplichten of dwingen om meer of minder te gaan eten kan een verkeerd resultaat geven. De persoon kan hierdoor juist nog meer of nog minder gaan eten en zakt nog dieper weg in de stoornis. Ga samen met de persoon lang een kliniek, psycholoog of een psychiater en ondersteun de persoon waar dat mogelijk is. Hier bereik je veel meer mee!