Gezondheid

Het kiezen van een zorgverzekering die bij je past

Het kiezen van een zorgverzekering kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn. Maar als je slechts een paar dingen weet voordat je de mogelijke plannen vergelijkt. Dan kan dit jouw keuze een stuk eenvoudiger maken.

We hebben allemaal (verplicht) een ziektekostenverzekering nodig. De juiste zorgverzekering is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van jou en je gezin. Maar ook om op de lange termijn geld te besparen.

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat er bijvoorbeeld behandelingen of specifieke medicijnen zijn. Die niet vergoed zullen worden als jij niet over de correcte ziektekostenverzekering beschikt.

De vele mogelijke zorgverzekeringen

Er zijn vele verzekeringsmaatschappijen, allemaal met diverse soorten zorgverzekeringen waaruit je kunt kiezen. Het kost veel tijd om bij een verzekering apart met iedere zorgverzekeraar contact op te nemen. Dus is het fijn om te weten dat er hier speciale vergelijkingswebsites voor bestaan.

En het helpt uiteraard ook om te weten wat je precies wilt, voordat je voor een zorgverzekering gaat shoppen.

Het kiezen van een zorgverzekering

Bij het kiezen van een zorgverzekering zijn de volgende belangrijke factoren van belang:

Het eigen risico

Er zijn veel kosten die een zorgverzekering pas uitbetaalt nadat jij zelf eerst bepaalde kosten hebt betaald. Zoals consultkosten, bepaalde recepten of soms een hoeveelheid bezoeken aan een specialist. Deze kosten worden het eigen risico genoemd.

Het eigen risico van een zorgverzekering verwijst naar hoeveel jij uit jouw eigen zak moet betalen voordat de verzekeringsdekking geactiveerd wordt. Als je gezondheidsplan bijvoorbeeld een eigen risico van 150 euro heeft. Dan betekent dit dat het plan alle uitgaven of een percentage van de kosten die je boven de 150 euro maakt zal uitbetalen.

De premies

De premie is wat jij de verzekeringsmaatschappij voor jouw zorgplan betaalt. Dit wordt meestal maandelijks betaald. Aan een zorgverzekering zijn vaak veel kosten verbonden. Des te groter de dekking is, des te hoger de premie. Deze premies zijn verreweg de grootste kostenpost van een zorgverzekering.

En of jij nu wel of niet van jouw zorgverzekering gebruik maakt, je moet die premie altijd betalen. Als je voor een zorgverzekering met een hoog eigen risico kiest, dan betaal je veelal een lagere premie en vice versa.

De medicijndekking

De gebruikte medicijnen zijn veelal de grootste kostenpost voor de zorgplannen van de meeste mensen. Zorg er daarom voor dat je nagaat wat er in jouw zorgverzekering plan is inbegrepen en hoeveel er gedekt wordt.

Elke verzekeringsmaatschappij heeft waarschijnlijk haar eigen lijst met geneesmiddelen die door het plan gedekt worden. Iets wat ook wel een formularium wordt genoemd. Als jij een geneesmiddel wilt kopen dat niet in het formularium staat, dan moet je deze uit eigen zak betalen.

Aanvullende voordelen

Er zijn in iedere zorgverzekering voor de hand liggende diensten waarover het zorgplan jou duidelijk vertelt of deze inbegrepen zijn. Er kunnen echter andere extra voordelen zijn die misschien niet zo duidelijk zijn.

Bij het zorgverzekeringen vergelijken kun je uit verschillende zorgplannen kiezen. Evalueer hier goed welke jou de beste extra voordelen biedt. Deze voordelen kunnen onder meer uit wellnessprogramma’s bestaan, extra vergoedingen voor fysiotherapie, of een korting op specifieke producten en diensten.

Deze extra voordelen kunnen net even het zetje zijn dat je precies nodig hebt om het ene zorgplan boven het andere te verkiezen.

Overweeg zoveel mogelijk factoren voor de juiste keuze

Er zijn een groot aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste zorgverzekering. De bovenstaande factoren zijn eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk factoren te overwegen voordat je een weloverwogen beslissing neemt. Dit doe je met name door het evalueren van de belangrijkste zorggebieden die jou en je gezin het meest beïnvloeden.