Gezondheid

Hoe gezond zijn groene smoothies?

Groen smoothies

In dit artikel beschrijven we smoothies en groene smoothies in het bijzonder. Wat is een smoothie eigenlijk en hoe wordt die bereid. Ter afsluiting gaan we in iets meer detail in op groene smoothies.

 

Wat is een smoothie

Een smoothie is een drank die wordt bereid uit fruit en/of groente, doorgaans rauw, gemixed met een blender of een speciale smoothiemaker. Om een smoothie vloeibaar te maken, worden als basis onder meer water, zuivelproducten of vruchtensap gebruikt. Andere bestanddelen kunnen zijn azijn, weipoeder, zoetstoffen, gemalen ijs, voedingssupplementen en chocolade. In vergelijking met vruchtensappen zijn smoothies meer gebonden, omdat ze voedingsvezels bevatten. Ze worden niet gemixed totdat er alleen sap overblijft. Qua gebondenheid lijken ze op milkshakes. Je kunt smoothies grofweg indelen aan de hand van het hoofdbestanddeel. Dat kan zijn fruit of een combinatie van fruit en groenten. Heel veel variaties zijn mogelijk. In die zin lijken ze op alcoholische mixdranken. Smoothies met groente als bestanddeel worden groene smoothies genoemd.

 

Hoe worden smoothies bereid

Bij de bereiding van een smoothies zijn globaal de volgende stappen te onderscheiden:

  • Je begint met een vloeistof. Dat kan bijvoorbeeld zijn water of een fruitsap
  • Met room kan je een smoothie meer gebonden maken. Je kunt vetrijke ingrediënten toevoegen. Avocado’s kunnen worden gebruikt of Griekse yoghurt.
  • Als verse ingrediënten voeg je fruit en eventueel bladgroenten toe. Qua fruit is van alles mogelijk. Het is een kwestie van experimenteren. Voor een groene smoothie gebruik je naast fruit ook bladgroente.
  • Desgewenst kan je additionele smaakmakers gebruiken. Ook nu weer, je kunt je fantasie de vrije loop laten. Veel gebruikt worden honing, stroop, kaneel en vanille. Haal tips uit een online magazine als je inspiratie nodig hebt.
  • Stop alle ingrediënten in een blender of een smoothie maker en mix alles door elkaar.
  • Je gezonde smoothie is klaar

Groene smoothies

Een groene smoothie bestaat voor de helft uit groene groenten. Voorbeelden zijn spinazie, selderij en broccoli. Tarwegras en spirulina kunnen worden toegevoegd. Die zouden je weer gezond en fit doen voelen. Ze zouden je groene smoothies nog gezonder maken dan ze al zijn zonder die ingrediënten. Rauwe bladgroenten hebben nog wel eens een wat bittere smaak. Je zou wat minder bittere soorten kunnen gebruiken of fruit toevoegen, om de bitterheid te compenseren.