Gezondheid

Poke bowls: handig en snel zelf te maken

De trend van dit moment zijn poké bowls. Ze zijn gezond en eindeloos te combineren met ingrediënten. Poke bowl is een kleiner broertje van de sushi maar gebruikt veel meer groenten.

Reis van de poke bowl: van Amerika naar Europa

De poke bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii. Het bestaat uit rijst met gemarineerde rauwe vis, verse groenten en een dressing. De naam poké betekent ‘in stukjes snijden’.

In Europa zijn al snel nieuwe varianten ontstaat met vlees of vegetarisch. Want het leuke van de poke bowl die je zelf maakt, is dat jij zelf de ingrediënten kiest. Het voordeel bij een poke bowl is dat je hiervoor niet urenlang in de keuken hoef te staan! Aangezien de poke bowl ideaal is als lunch, avondeten of als tussendoortje kun je de samenstelling hierop aanpassen.

Algemeen recept voor een poke bowl

Heb je ondertussen zin gekregen aan een eigen poke bowl? Zo ga je in 4 stappen aan de slag:

  1. Je start met een basis. Deze bestaat in veel gevallen uit poke bowl rijst maar je kan ook aan bruine rijst denken of iets anders nemen als bv quinoa. Kook dit, laat het afkoelen en doe het in de bowl.
  2. Vervolgens kies je voor de proteïne als vis (tonijn of zalm) of vlees (biefstuk of kip). Of je gaat voor de vegetarische variant met bv tofu of tempeh. Je marineert dit en snijdt het in blokjes. Het vlees of de vis moet je even bakken of gaar laten worden. Leg het in het kommetje op de rijst.
  3. Snij ook de groenten in blokjes en voeg ze toe aan je bowl. Denk aan avocado, edamame boontjes, komkommer of paprika. Dit werk je af met wat dressing waardoor de smaken nog beter tot hun recht komen.
  4. Als laatste strooi je er sesamzaadjes, lente-uitjes of geraspte kokos over. En dan, eet smakelijk!

Je vindt op social media veel mooi foto’s van zelfgemaakte poke bowl. Dit geeft je weer nieuwe inspiratie. Maar ook recepten kun je er vinden.