Gezondheid

Wat zijn supplementen en welke kan ik gebruiken voor mijn gewrichten?

Supplementen worden gebruikt als aanvulling op de normale voeding. We kennen verschillende soorten supplementen. Vitaminen zoals B12, Omega 3 e.d, maar ook zijn er sportsupplementen die je voor, tijdens en na het sporten kan gebruiken om je spieren een extra boost te geven. Er zijn echter ook supplementen die voor totaal andere doeleinden gebruikt worden. In dit artikel spreken we over supplementen met een ander doel, namelijk het versterken van het immuunsysteem, het remmen van ontstekingen en meer!

Supplement 1: Ribes nigrum

Ribes nigrum, oftewel zwarte bes blad, is lid van de Ribesfamilie. Ribes betekent ‘bessen’ en nigrum betekent ‘donkere kleur’ in het Latijn. De plant komt voornamelijk in de natuur van Europa voor (o.a. in Nederland), maar ook in Azië. Fun fact: deze bessen worden ook gebruikt voor het maken van Cassis. Voor het supplement worden de bladeren van de zwarte bes gebruikt.

Ribes nigrum heeft een positieve werking op gewrichten. Als je een zwarte bes blad supplement wil kopen, kijk dan altijd of er een 13-claim van de EFSA terug te vinden is op de verpakking. Alleen deze supplements zijn betrouwbaar.

Wat voor andere positieve werkingen heeft Ribes nigrum nog meer?
Ribes nigrum wordt ook voor gemmotherapie gebruikt. De werking hiervan is echter niet wetenschappelijk bewezen, maar is gebaseerd op ervaringskennis.

Tevens werkt ribes nigrum als een antioxidant. Een andere studie laat zien dat ribes nigrum ook nog eens cardiovasculaire aandoeningen kan bestrijden. In een onderzoek onder 144 personen blijkt dat het lichaam na 28 dagen zich weet te herstellen op het gebied van cardiovasculaire aandoeningen.

Ribes nigrum is ook hulpmiddel voor de verbetering van het gezichtsvermogen. De bessen bevatten allerlei actieve stoffen die gunstig kunnen zijn voor onze ogen.

Supplement 2 : Curcumine

Curcumine (wetenschappelijke naam Curcuma longa) is het belangrijkste actieve bestanddeel uit de specerij kurkuma. Kurkuma staat ook wel bekend als geelwortel. Deze plant maakt deel uit van de gemberfamilie. Curcumine is echter een stukje van kurkuma, namelijk een stof. Curcumine heeft een zacht-kruidige smaak. De stof wordt ook wel gebruikt als kruid in de Indiase en Pakistaanse keuken.

Curcumine is ten eerste goed voor de gewrichten. Als je last hebt van je gewrichten, dan kan het wellicht lonen om gebruik te maken van curcumine. Je kunt dit op verschillende manieren toepassen. Bij het koken zou je curcumine stof kunnen gebruiken bij het marineren van kip of andere gerechten. Je moet wel oppassen met goedkopere varianten.

Ook kun je het in vorm van een supplement consumeren, bijvoorbeeld in capsules of vloeibare vorm. Als je een sterkere werking wil, dan is het advies om capsules te nemen, omdat bij het vloeibare gedeelte tijdens het proces de werking wat minder wordt.

De geelwortel is overigens goed voor het hart, de huid, het zenuwstelsel, een gezonde vetopslag, de bloedcirculatie en de lever. Kortom, de geelwortel verricht wonderen!

Deze twee supplementen kun je online bestellen bij onder andere Synofit, of kopen in de winkels.