Overig

Alles wat je moet weten over Italiaanse koffiebonen

Italië staat wereldwijd bekend als hét koffieland. De Italianen waren de eersten ter wereld die van de grondstof een cultuur wisten te maken. Al snel nadat Italië de koffieboon wist te importeren groeide Venetië uit tot the place to be voor een goede kop koffie. De meest bekende koffiesoorten, geïntroduceerd door onze zuid-Europeaanse vrienden, zijn dan ook de espresso, latte en cappuccino. Koffieplanten groeien echter niet in dit land en zullen hier ook nooit kunnen groeien vanwege het klimaat. Dus wat zijn Italiaanse koffiebonen, waar komen ze vandaan, en hoe gezond is koffie eigenlijk?

Wat is de Italiaanse koffieboon?

Italiaanse koffiebonen hebben hun naam te danken aan het vakmanschap en de kennis van de Italianen over deze onbewerkte grondstof. Zij hebben een gouden hand in de selectie, de verwerking en de samenstelling van de beste koffiemelanges. Onbewerkte koffiebonen worden uit Afrikaanse landen vervoerd naar Italië, waar men de bonen op de perfecte temperatuur brand. Door bonen van verschillende origine samen te stellen ontstaan de blends zoals wij ze kennen.

Arabica en Robusta bonen

De Italiaanse melanges die in de supermarkt te vinden zijn bestaan meestal uit twee soorten koffiebonen: de Arabica en Robusta. Deze mix wordt in Italië gemaakt met een hoger gehalte aan Robusta, omdat deze een sterkere en diepere smaak bevat. Hieruit wordt onze geliefde espresso gemaakt. De Arabica is zachter en zoeter van smaak waardoor deze een stuk milder is. Een voorbeeld van koffie waarin de Arabica boon wordt gebruikt is een cappuccino. Door de twee soorten te mengen ontstaat er een harmonieuze mix welke leidt tot een unieke smaaksensatie. Houdt je van sterke, diepe koffie? Dan is een melange met een hoger percentage aan Robusta bonen de perfecte keuze. Als je geniet van luchtige, milde koffie, is de Arabica beter geschikt.

De gezondheidsvoordelen van koffie

Koffie heeft verschillende gezondheidsvoordelen, mits het in mate wordt gedronken. Zo heb je minder kans op hartziekten, hartinfarcten, diabetes en nierfalen. Ook je lever zal je dankbaar zijn: uit onderzoek blijkt dat koffiedrinkers betere leverwaarden hebben. Er zijn daarnaast studies die erop wijzen dat koffie de kans op Parkinsons en Alzheimer aanzienlijk verkleint.

Koffie bevat cafeïne, een stimulans dat ervoor zorgt dat ons energieniveau stijgt. Veel mensen drinken koffie niet alleen om de heerlijke smaak, maar ook om hun focus en productiviteit een boost te geven. Veel sporters en atleten gebruiken cafeïne om hun sportprestaties een boost te geven. Enkele studies zeggen dat cafeïne helpt om tijdens het sporten beter te presteren. Koffie heeft bijvoorbeeld een positieve werking op het uithoudingsvermogen. Daarnaast helpt het om sneller te herstellen na het sporten. In veel proteïne poeders zit ten slotte ook cafeïne.

Naast een betere prestatie tijdens en na het sporten, helpt koffie bij het verbranden van vetten in het lichaam. De cafeïne zorgt ervoor dat deze vetten omgezet worden in energie, dat vervolgens gebruikt kan worden om verder te trainen. Daarbij bevat koffie magnesium en kalium, die er voor zorgen dat het lichaam insuline verbruikt tijdens het bewegen. Hierdoor wordt bloedsuiker binnen het lichaam geregeld en heeft de gebruiker minder behoefte aan het consumeren van suiker. Koffie bevat tot slot een breed scala aan antioxidanten, die helpen het lichaam gezond te houden door virussen en bacteriën te bestrijden.

Italiaanse koffiebonen: voor de echte koffieliefhebber!

Of je nu kiest voor een espresso van een donkere Robusta of een zachte Arabica gebruikt voor een warme kop cappuccino, koffie zorgt voor een energieke dag. Een goede kop koffie is bijna onmisbaar in het drukke dagelijkse leven. Tegenwoordig is het eenvoudig om zelf de lekkerste koffie te zetten dankzij een breed scala aan aanbieders van pure blends en melanges. Breng Venetië naar de woonkamer en verwissel filterkoffie eens voor Italiaanse koffiebonen van authentieke kwaliteit voor een pure smaaksensatie!