Overig

Moet je nu wel of niet drinken tijdens het sporten?

Voldoende water drinken is belangrijk voor jouw gezondheid. Het is dus ook zeer belangrijk om gehydrateerd tijdens het sporten te blijven. Want uitdroging kan tot krampen, pijn en vermoeidheid leiden. En zelfs tot een zonnesteek, vooral als je bij warm zomerweer traint. Als je er goed over nadenkt, dan weten allemaal wel dat we meer water moeten drinken tijdens het sporten. Maar soms is het moeilijk om dit te onthouden.

Hoeveel water moet je dan drinken?

Als je voor en na jouw training niet genoeg water drinkt, dan loop je het risico op ernstige gezondheidsproblemen! De exacte hoeveelheid water die er nodig is, verschilt echter van persoon tot persoon. Dit is immers afhankelijk van het geslacht, de trainingsomgeving en de type training. Plus uiteraard de intensiteit van deze training.

Maar gemiddeld is het minimaal 2 uur voor het sporten ongeveer een halve liter water drinken. Tijdens het sporten een kwart liter water voor elke 10-20 minuten aan inspanning. En bijna een halve tot driekwart liter water na een training. Om zo al het verloren zweet te compenseren.

Het belang van een goede hydratatie

Water bidons bedrukken voor sportevenementen kan dus de ideale methode zijn om zowel een sponsor als sporter blij te maken. Want water is essentieel voor het leven. 60% van ons lichaam bestaat dan ook uit water! De wateropname is bijzonder belangrijk als het om de fysiologie van je lichaam gaat. Want zonder water zou je lichaam snel oververhit raken en jouw bloed dikker worden. Plus de spiercontractie ook moeilijker en langzamer worden.  Bovendien zou jouw lichaam de afvalstoffen ophopen en zou jij je erg ongemakkelijk voelen. 

Je hebt ook water nodig om de voedingsstoffen in jouw lichaam op te nemen. Want als je uitgedroogd bent, dan kan je lichaam sommige supplementen en vitamines niet opnemen. Waardoor je ook behoorlijk verzwakt wordt.

Wat te drinken tijdens het sporten?

Water is de allerbeste drank om de dorst te stillen en het vocht dat tijdens het sporten verloren gaat aan te vullen. Water biedt dan ook veel voordelen. Het is natuurlijk, veelal gratis, gemakkelijk verkrijgbaar en bevat geen kilojoules. Het bevat wel kleine hoeveelheden fluoride, wat goed voor je tanden is.

Sommige atleten gebruiken liever sportdranken die elektrolyten en koolhydraten bevatten, waardoor het lichaam tijdens het sporten kan bijtanken. Deze sportdranken kunnen nuttig zijn als jouw sportactiviteit gedurende meer dan 60 minuten matig tot krachtig is. Sportdranken kunnen echter ook veel suiker bevatten, dus consumeer ze enkel als dat nodig is.

 

Onthoud daarnaast dat fruit en groenten veel water bevatten, dus een fruit snack zoals bananen kan ook goed als vervanger van vocht helpen. Vermijd de frisdranken, want deze bevatten meestal veel koolhydraten en weinig natrium. En vermijd cafeïne, dus ook een energiedrankje, want dit kan een middel zijn dat de afgifte van water door de nieren bevordert. Onthoud kortom dat het uiterst belangrijk is om voor, tijdens en na het sporten water te drinken. Het maakt niet uit of dit water nu wel of niet gesponsord is!