Overig

Welk verzorgingsproduct kan ik het beste gebruiken olie of zeep?

We krijgen van jongs af aan allemaal al te horen dat we onze handen met zeep moeten wassen om zo het risico op infecties te verminderen. Je handen met water wassen is immers een heel goede manier om vuil te verwijderen en het is absoluut beter dan ze helemaal niet te wassen.

Een zeepbar, douchegel, shampoo en afwasmiddel kunnen overigens allemaal net zo effectief zijn als de vloeibare zepen om vuil en ziektekiemen te verwijderen en je handen schoon te houden. Maar hoe zit het met de rest van je lichaam om te verzorgen? Is het hierbij beter om zeep of een olie te gebruiken?

De werking van zeep

Welnu, zeep wordt aan ons als een exfoliërende must verkocht, want het verwijdert dode huidcellen en voert diverse oliën en vuil van de huid af. Maar het kan soms ook één van de dingen zijn die meer kwaad dan goed doet. Onderzoek heeft namelijk door de jaren heen bewezen dat conventionele zepen, die gemaakt worden door vet of olie met een alkali zoals loog te mengen, de huid beschadigen. Dit gebeurt door de pH ervan te veranderen, gezonde bacteriën te vernietigen en evenzo vitale lichaamsoliën te verwijderen. Een gezonde huid heeft een pH die rond de 5,5 ligt, maar de meeste conventionele zepen hebben een veel hogere pH, van soms wel 11. En als de pH van de huid te hoog is, dan produceert het lichaam overtollig talg om hiertegen terug te vechten. Het doet dit om zo de natuurlijke pH waarde te kunnen herstellen.

De werking van essentiële olie

Oliereinigers hebben meestal een veel lagere pH dan de ‘hardere’ zepen. Hierdoor zijn ze ook veel zachter voor de huid en wordt het strippen van essentiële natuurlijke lichaamsoliën voorkomen. Hoewel het misschien een beetje contra-intuïtief klinkt om je huid met olie te gaan wassen, zou het onderstaande je van gedachten kunnen veranderen.

Doucheolie biedt namelijk allerlei voordelen, waaronder onder meer het in stand houden van de natuurlijke barrières van je huid tegen infecties, terwijl het ook nog eens hydrateert en reinigt. Bovendien zorgt doucheolie ervoor dat jouw huid lekker zacht, soepel en verjongd aanvoelt. Wat wil je nu nog meer?

En mocht je het nog niet weten: doucheolie is een product dat je in plaats van (of met) douchegel kunt gebruiken. Het heeft dezelfde reinigende eigenschappen als zeep, maar zonder al haar nadelen. En je hoeft je ook geen zorgen over de residu te maken. Doucheolie spoelt immers op dezelfde manier als douchegel, body wash of zeep van je af. Het laat alsmede niets anders achter dan een lekkere zachte, gladde en gehydrateerde huid.

Essentiële oliën voor massages

Olie is ook geweldig voor massages en dan met name voor al die individuen met een droge huid. Het werkt net als een reinigende balsem of olie voor je huid. Het reinigt en verwijdert verder vuil en aanslag zonder de huid te strippen!

Als voorbeeld is een voedende massageolie amandel perfect in combinatie met andere etherische oliën te gebruiken. Want amandelolie is een rijke, zachte verzorgende olie en wordt zeer goed door alle huidtypes verdragen. Het voorziet de huid van vocht plus waardevolle mineralen en vitamines. De hoogwaardige vetten ervan hebben eveneens een verzachtend effect op de droge en gevoelige huid. En geven de huid een soepel en glad uiterlijk. Klinkt goed, of niet soms? Enkel specifieke massage zeepbars zijn in verband met hun pH waarde als zeep voor massages te gebruiken. Hetzelfde geldt ook een beetje voor het verzorgen van de huid.

Veel zepen en gezichtsreinigers zijn namelijk enkel ontworpen om vuil, zweet, talg en olie van de huid te verwijderen. Dus niet om de huid verder te verzorgen. Want hoewel de oppervlakte-actieve stoffen in zeep bedoeld zijn om de huid fris en schoon aan te laten voelen, is dit niet altijd het geval. Sommige oppervlakte-actieve stoffen hebben immers een nadelig effect op de buitenste laag van de opperhuid (ook wel het stratum corneum genoemd). Waardoor ze niet alleen droogheid, roodheid en irritatie veroorzaken, maar alsook de natuurlijke barrièrefunctie van de huid ondermijnen.

Natuurlijke / essentiële oliën voor huidverzorging

Natuurlijke oliën, zoals kokosolie, sheaboterolie en olijfolie, worden daarentegen al eeuwenlang voor huidverzorging en alsook haarverzorging gebruikt. En omdat deze oliën lipofiel zijn, kunnen ze diep in de huid doordringen. Hierdoor kunnen ze prima het vocht vasthouden, terwijl de diverse gifstoffen en andere slechte dingen buiten de huid gehouden worden. Sommige oliën helpen bovendien om onze eigen natuurlijke huidbarrière te versterken.

Je begrijpt het al: al die bijzondere essentiële oliën zijn zo gek nog niet op de lijst van huidverzorgingsproducten die goed zijn voor je huid