Pre-workout

Gezonde sportvoeding helpt je lichaam na intensief sporten

sportvoeding

Belang van gezonde sportvoeding

Nu de sportscholen weer open zijn en de dagen steeds warmer worden, gaan mensen massaal sporten. Iedereen wil van die corona kilo’s af en een summerbody krijgen. Helaas krijgen maar weinig mensen dit voor elkaar door alleen maar te focussen op sporten en niet op voeding. Een goed hulpmiddel om je lichaam te helpen tijdens en na het sporten is gezonde sportvoeding zoals kreatine, eiwitten, glutamine en BCAA. Zonder deze voedingssupplementen bouw je nauwelijks spieren op en herstelt je lichaam minder snel na een middagje intensief sporten. Met gezonde sportvoeding help je je lichaam dus een handje na een intensieve training.

De functies van supplementen

Als je graag goed resultaat wilt zien van het sporten, is het nemen van gezonde sportvoeding van groot belang. En het meest belangrijke: deze supplementen helpen je lichaam te herstellen na intensief sporten en zorgen dat je voldoende van alles binnen krijgt. Eén van de meest bekende vorm voedingssupplementen zijn eiwitten. Dit supplement is te verkrijgen in verschillende soorten (zoals een poeder of een drankje) en smaken en kun je na het sporten innemen. Dit bevordert het spierherstel en de spiergroei. Naast eiwitten kun je ook gebruik maken van glutamine. Deze gezonde sportvoeding helpt het tegengaan van spierafbraak en houdt je immuunsysteem in topconditie.

Een iets minder bekend voedingssupplement is kreatine. Kreatine is te vinden in melk, rood vlees en bepaalde zeevruchten. Gemiddeld krijgt een persoon ongeveer 1 gram kreatine op een dag binnen. Deze voedingsstof wordt opgeslagen in de skeletspieren en is een belangrijke energiebron voor je spieren. Als je doet aan korte maximale inspanningen, heb je aan de hoeveelheid kreatine die al in je lichaam zit, niet genoeg. Dan kun je gebruik gaan maken van een supplement om extra kreatine binnen te krijgen. Op die manier haal jij het maximale uit je training!

Nadelen van voedingssupplementen

Hoewel er genoeg voordelen aan zitten, heeft het innemen van bepaalde supplementen ook nadelen. Het nemen van kreatine heeft als nadeel dat het vocht vasthoudt in je lichaam. Als je focust op afvallen of als je een wedstrijdsporter bent die zich aan gewichtsklasse moet houden, is kreatine dus niet de juiste sportvoeding voor jou. Gelukkig zijn er dan nog genoeg andere opties om je lichaam een handje te helpen na een intensieve middag in de sportschool. Dit zijn bijvoorbeeld eiwitten, glutamine en BCAA.

Ook bij het supplement BCAA oftewel Branched-Chain Amino Acids is er een nadeel. Dit gezonde voedingssupplement zorgt ervoor dat de spieren na een krachttraining sessie sneller herstellen. Het nadeel hiervan is dat BCAA de spiereiwitsynthese kan verlagen wat leidt tot minder herstel en groei van je spiermassa. Lees je dus voor je gebruik gaat maken van een voedingssupplement goed in over de voor- en nadelen hiervan.