Aminozuren, Creatine, Pre-workout, Spiermassa

6 ingrediënten voor de beste pre work-out

ingrediënten voor pre work out

Ben je klaar om vandaag aan de slag te gaan en hard te gaan trainen? Staan de geïmproviseerde sporttoestellen al op je te wachten in de achtertuin? Door de corona-crisis kom je misschien niet verder dan je achtertuin maar ook hier kun je een goede work out doen, zodat je er weer tegenaan kunt. Een goede voorbereiding is hier wel van belang. Wat zijn de 6 ingrediënten voor de beste pre workout? Welke voeding moet je tot je nemen, wanneer moet je dit doen en waarom is een pre work-out goed voor je?

Wat is een pre work-out

Een pre work-out is een term die je misschien vaker hoort bij sporters, maar waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat het is. Met een pre work-out neem je een shake vóór de training. Deze shake geeft jou een boost waardoor je meer zin hebt om te trainen en dus meer aan kunt. Bij zo’n pre work-out zit vaak ook een maatschepje. Dit noemt men een ‘scoop’. Wanneer sporters om je heen praten over een ‘scoop nemen’ gaat het dus over zo’n pre work out zodat ze met veel zin en kracht met hun work out kunnen starten. 

 

Wat zijn de 6 ingrediënten die je nuttigt bij een pre work-out

Zo’n pre work-out kun je online bestellen, maar wat zit er in en waarom is het goed voor je lichaam?

 

  • Cafeïne: Allereerst is cafeïne een onderdeel van de pre work-out. De voordelen van het nuttigen van cafeïne zijn dat het vermoeidheid en slaap tegen gaat. Je voelt je fitter en hebt dus meer zin om te sporten en kunt het vaak langer volhouden. Daarnaast verhoogt het de pijngrens en kan het zijn dat sommige cognitieve functies worden verbeterd. 
  • Creatine: Creatine is een stof die voorkomt in de spieren. Het produceert extra energie dat weer gaat naar de lichaamscellen. Door creatine heb je veel meer uithoudingsvermogen en kun je dus een langere en intensievere work-out aan. Na een aantal weken zie je dat je spierkracht is gegroeid. Creatine zorgt dus voor meer spiermassa.
  • Taurine: Taurine is een stof die in het lichaam voorkomt, maar ook bij gemaakt kan worden. Deze stof is voordelig voor de hartspier. Het geeft je even een oppeppertje waardoor je gelijk in actie kunt komen. Vooral in combinatie met cafeïne krijg je hier energie van en kun je je goed concentreren. 
  • L-Tyrosine: Tyrosine is een stof die goed is voor het denkvermogen. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk. Je bent ook minder gestrest en je wordt minder snel moe. Hierdoor is het een veelgebruikte aminozuur die toegevoegd wordt aan een pre work-out.
  • BCAA: BCAA staat voor Branched Chained Amino Acids. Dit zijn essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf aanmaakt. Belangrijke voordelen van dit ingrediënt in de pre work-out zijn: verminderd last van spierpijn, voorkomt spierafbraak en stimulans van eiwitsynthese en de opbouw van spiermassa
  • L-Arginine: L-arginine is een aminozuur. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Hierdoor krijg je meer uithoudingsvermogen. Daarnaast remt deze stof de opname van vetten en verbetert de stofwisseling. Het helpt dus overgewicht tegen te gaan. 

 

Behalve deze ingrediënten zijn er nog een aantal andere ingrediënten die in jouw pre work-out kunnen zitten. Lees je goed in en bekijk wat jouw doel is met de pre work-out. Je weet dan ook welke stoffen jij nodig hebt om je doel te bereiken.

 

Waarom is een pre work-out goed voor je lichaam

Er zijn enkele voor- en nadelen aan een pre work-out. Duidelijke voordelen zijn dat het je uithoudingsvermogen verbetert. Je houdt de trainingen langer vol en hebt meer energie. Daarnaast heb je een sterke motivatie en zorgen sommige stoffen er voor dat je spiermassa toeneemt. Het is dus voordelig wanneer je een actieve sporter bent en je wilt alles uit de work outs halen. Toch kunnen er ook nadelen zitten aan pre work-outs. Zo neem je veel cafeïne en taurine tot je. Dit kan ook leiden tot slaapproblemen. Helemaal als je in de avond aan de slag gaat en de pre workout kort van tevoren hebt genuttigd. Daarnaast reageert iedereen anders op een pre workout. Sommige mensen krijgen een uitslag. Maar voor anderen zijn er weer helemaal geen bijwerkingen. Het is dus vooral belangrijk om te kijken hoe jij het vindt en of het werkt. Als je je er niet goed bij voelt, moet je het niet doen maar als je net wat actiever wilt zijn, dan is het goed om je er eens in te gaan verdiepen. 

 

Bronnen: Voedingscentrum, Body & Gym